“Quan arriba el carnestoltes, tots sortim a passejar”

Carnastoltes

Segur que no t’has pogut resistir a taral·larejar la cançó. El carnestoltes és una de les festes més populars a tot el món; on grans i petits gaudeixen del ball i les disfresses.

Saps d’on ve aquesta tradició?

Existeixen moltes teories sobre l’origen del Carnestoltes Segons la teoria pagana, tant els romans (festivitat Els Saturnals) com els grecs (festivitat de les Dionisies), celebraven la transició de l’hivern a la primavera amb màscares i les cares pintades per a espantar als déus de les males collites.

Segons la teoria cristiana, durant l’Edat mitjana se li va donar el nom de Carnestoltes (carnem llevés que significa treure la carn). Abans del inici de la Quaresma, la població menjava i bevia abans que arribessin temps d’abstinència i dejuni.

El Carnastoltes a Venècia

Tradicions al voltant del món

Balls, desfilades, xirigotes, disfresses, màscares… un dia d’alegria i diversió en més de 50 països de arreu el món.

Sitges, Catalunya (Espanya). Un dels carnestoltes més grans d’Espanya molt conegut per les seves festes de carrer i per ser la seva desfilada de l’orgull gai.

Xirigotes a Cadis

Cadis (Espanya).Destaca el concurs de xirigotes, cançons amb lletres iròniques i sarcàstiques que critiquen l’actualitat política i social.

Santa Cruz de Tenerife (Espanya). El seu plat fort, la gala per a triar a la Reina del Carnestoltes amb una gran desfilada de comparses i agrupacions.

Venècia (Itàlia). El carnestoltes de l’elegància i el luxe. Destaquen els vestits clàssics del segle XVII i les seves màscares daurades i platejades per a recordar la majestuositat d’aquella època.

Rio de Janeiro (el Brasil). Es diu que el carnestoltes de Brasilés el millor del món. El més conegut és l’alegre i colorit sambòdrom que reuneix carrosses, desfilades, sensualitat i molt ritme.

Barranquilla (Colòmbia). Declarat per la Unesco com a “Obra mestra del patrimoni oral i intangible de la humanitat”.

Carnastoltres a Niza

Niça (França). El tema principal és la “Batalla de les Flors”. Més de 100.000 flors són llançades des de les carrosses als espectadors.

Mardi Gras (Nova Orleans). El dia clau és el Mardi Gras amb la desfilada de confraries llançant collarets de comptes de plàstic de colors.

Colònia (Alemanya). L’esdeveniment principal és el Rose Monday amb la celebració d’una desfilada de més de 6km on des de les carrosses des d’on es tiren xocolates, perfums i altres petits obsequis.

 

El carnestoltes és sinònim de festa i diversióen qualsevol part del món. Tant si vas fora per a celebrar-lo com si vens a Barcelona, recorda que l’Aerobús t’espera les 24h en l’Aeroport del Prat. Explica’ns on el celebraràs!