La reina de l’estiu a Barcelona: les Festes de Gràcia

Coneix tots els detalls sobre les festes de Gràcia

La Festa Major de Gràcia és segurament un dels esdeveniments més importants de l’ estiu barcelonès, i sens dubte el més esperat de l’ any al barri de Gràcia. El principal reclam són els carrers i places decorades, però són moltes més les activitats que es realitzen del 15 al 21 d’ agost de 2021.

Cada tram de carrer o plaça té distinta temàtica en les seves decoracions. Les confeccionen amb qualsevol material que les associacions de veïns tinguin al seu abast, com paper, cartró o fins i tot elements reciclats com el plàstic. Competeixen en un concurs per tenir la millor ornamentació del barri, encara que aquest any per l’ alerta sanitària no es realitzarà aquesta competició.

Quin és l’origen de les Festes de Gràcia?

La primera constància escrita sobre la celebració d’ aquestes festas es remunta a l’ any 1817. Inicialment es celebrava com Sant Isidre (el 15 de maig) per ser el patró dels llauradors. La Villa de Gràcia, en aquells dies, era una petita localitat propera a Barcelona dedicada quasi exclusivament a l’ agricultura.

Anys més tard, quan la població va augmentar, els seus habitants passar a ser sobretot obrers, artesans i petits comerciants. I les festes patronals es van passar al 15 d’ agost i es constitueixen com referent de la cultura catalanista.

Què fer a la Festa de Gràcia?

Com bona festa de barri que es preï, la Festa Major de Gràcia està pensada per a tots els públics. Mentre nenes i nens participen a jocs infantils o gaudeixen de la festa de l’escuma, joves i persones grans gaudeixen de música en viu, de parades gastronòmiques a molt bon preu o del cinema a l’ aire lliure.

Els carrers i places engalanades atreuen no només als habitants del barri, també a visitants i turistes. Per no quedar-te al marge de la festa, t’ animem a consultar el programa oficial i a participar en alguna de les activitats.

Como serà aquesta edició de 2021?

L’ any passat la festa va ser retransmesa per televisió i de manera virtual a causa de la Covid-19. Enguany podrem viure més de prop la bohèmia i l’ ambient vibrant d’aquest esdeveniment, encara que no oblidem mantenir la distància de seguretat i l’ús de la mascaretatapant boca i nas.

L’aformaent estarà limitat i es farà sol·licitant cita prèvia. Si desitges conèixer una de les tradicions més boniques de la ciutat de Barcelona no et pots perdre la festa d’aquest barri. Per alguna cosa ha estat nombrada Festa d’ Interès Nacional.

Ballar una sardana, o veure les colles de castellers, el ball de gegants o córrer davant del Correfoc mentres tira foc cap a la multitut són alguns dels imprescindibles de l’ agost a Barcelona.

Com arribar al Barri de Gràcia?

Per desplaçar-te al barri de Gràcia pots fer-ho en la xarxa de transports públics de Barcelona (TMB). Si estàs passant uns dies a la ciutat disposem bitllets que combinen la targeta Hola Barcelona amb el viatge en Aerobús que et portarà a l’ Aeroport El Prat. Sense complicacions i sense estrès: consulta tots els detalls per moure’t del centre a les dues terminals de l’ aeroport.