Consells per un Nadal sostenible

Nadal ja és aquí i, com cada any, és l’època que més es gasta i es consumeix. Però una bona notícia, es pot gaudir de l’època nadalenca de manera més responsable i sostenible. No es tracta de deixar de regalar ni de deixar de fer menjars en família sinó de deixar de banda el malbaratament, la despesa energètica, els menjars infinits i ser més conscients amb el medi ambient i fer un món millor.

 

1. Estàlvia energia reduint el teu consum.

Encara que els llums són molt bonics per decorar, no cal que posis tota casa teva plena de llums per demostrar el teu esperit nadalenc. D’aquesta manera només incrementaràs la factura de llum i la contaminació lumínica. Evita deixar els llums de l’arbre encesos tota la nit i utilitza llums LED pels adorns nadalencs, que gasten un 90% menys d’energia que els tradicionals.

 

2. Decora sostenible.

En comptes de comprar un arbre de Nadal de debò que saps que acabarà a les escombraries, pots crear el teu propi arbre amb materials reciclats com ara empolles de plàstic, llibres, tauletes de fusta. També pots crear els teus propis adorns, sense gastar diners. Posa-li imaginació per adornar casa teva de forma sostenible fabricant dels teus adorns amb objectes que tens al teu abast com pinyes, branques seques, plantes…

 

3. Cuina responsable.

No embogeixis comprant quantitats de menjar que saps que no s’acabaran. Planifica un menú nadalenc que sigui bo per a la butxaca i també per cuidar el planeta. Compra productes de proximitat, frescos i de temporada, així evita la contaminació que suposa el transport de grans distàncies. També, intenta evitar els productes massa processats i sobre envasats.

 

4. No compris per comprar.

No és més ric el que més té, sinó el que menys necessita. Aquesta frase és certa i sabem que a l’època de Nadal se’ns oblida una mica, ja que a tots ens fa il·lusió fer regals als més estimats i també rebre’ls. Si, a més, li sumes tota la quantitat de publicitat que rebem durant aquestes dates, de vegades no saps com, però acabes comprant coses que realment no necessites i que només usessis una vegada. Compra responsable, no cal regalar gaires coses, sinó una que realment sigui necessària.

 

5. Regala experiències, moments, sensacions…

Un bon regal, en comptes de comprar coses materials, és regalar alguna activitat per fer en parella, família o grup d’amics. Com un viatge, una escapada a la neu, una entrada al teatre, cinema, concert, un massatge, un sopar…

 

6. Recicla!

Evita fer servir plats, gots i coberts de plàstic d’un sol ús. Intenta embolicar els regals amb papers de diari, revistes o posar-lo a capses de cartó. Una altra opció molt original és embolicar-los amb teles. I després d’obrir els regals, reciclar tots els papers.

7. Usa transport públic

Són dates que hi ha molt moviment, ja que compraràs regals d’última hora o et desplaçaràs a casa dels teus éssers estimats. Evita, en la mesura del possible, agafar el cotxe privat i utilitza el transport públic. Una bona opció si has de viatjar a l’aeropuerto de Barcelona, és anar en Aerobús, ja que és un transport sostenible perquè tots els seus autobusos són híbrids i elèctrics.

 

Si tots canviem petits gestos aquest Nadal, ens tornarem més conscients, responsables i ajudarem el medi ambient. Serem un bon exemple per als més petits de la família i tots contribuirem en un Nadal més sostenible. Bon nadal i bones festes!