Viu Sant Jordi a Barcelona

Roses vermelles Sant Jordi

Sant Jordi és una de les festes més celebrades a Barcelona, Ciutat de la Literatura per la UNESCO.

Aquest Sant Jordi 2022 recupera la normalitat prepandèmica i Barcelona es converteix en una enorme llibreria i floristeria a l’aire lliure. Tots els ciutadans i els seus visitants poden gaudir d’aquest dia pels principals carrers del centre de la ciutat.

La novetat d’aquesta edició és la creació d’una superilla literària al centre de la ciutat. Quatre quilòmetres dedicats als llibres on alguns dels autors més importants del moment, signaran les seves últimes obres i els carrers s’ompliran de roses.

Sant Jordi combina cultura i romanticisme, ja que per als catalans és la celebració del dia dels enamorats. Es tracta de l’intercanvi de llibres i roses entre les persones que més estimem.

 

La llegenda de Sant Jordi

Llegenda Sant Jordi

Segons la llegenda popular, un drac tenia atemorits als habitants d’un poblet de Catalunya anomenat Montblanc.

Els habitants van decidir que cada dia se sacrificaria una persona triada per sorteig i la hi oferirien al drac per a calmar la seva ira. Un dia, li va tocar a la filla del rei. Quan el drac anava a devorar a la princesa, va aparèixer el cavaller Sant Jordi amb la seva llança i la hi va clavar al drac. De la ferida va brollar sang i va créixer un roser de roses vermelles.

Què es pot fer per a Sant Jordi a Barcelona?

Després de dos anys en què la festivitat s’ha vist afectada per les restriccions de la pandèmia per la Covid-19,les parades de llibres i roses tornen als principals carrers de Barcelona.

El 23 d’abril, és un dia per a passejar per la ciutat i gaudir de l’ambient festiu. Són imprescindibles carrers com les Rambles, el Passeig de Gràcia o la Casa Batlló, en l’arquitectura de la qual Gaudí va representar la llegenda de Sant Jordi i des de fa uns anys la seva façana s’omple de milers de roses.

Casa Batlló decorada a Sant Jordi

La festa es celebra el mateix 23 d’abril, però la ciutat es prepara dies abans amb moltes activitats culturals.

Guia completa d’activitats

Diàlegs de Sant Jordi

Els dies previs a la celebració de Sant Jordi, Biblioteques de Barcelona ofereix un espai de trobada entre autors i lectors al Auditori del Disseny Hub Barcelona i l’Auditori del CCCB.

Parades de llibres i flors

Els dies 21 i 22 d’abril,els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les seves parades a la porta de les seves botigues; així com els forners per a donar a conèixer el pa de Sant Jordi, elaborat amb sobrassada i formatge reproduint els colors de la bandera de Catalunya.

Pregó

l’escriptoraImma Monsó llegirà el Pregó de la Lectura amb motiu del Dia de Sant Jordi i ressaltarà la importància de les biblioteques en la seva vida.

On: Saló de Cent de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Quan: divendres, 22 d’abril, a les 18h.

Cartell Sant Jordi Ajuntament de Barcelona

Superilla literària

La gran novetat d’aquest any, és la Superilla literària. El tram comprès entre Gran Via i l’Avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes es convertirà en l’epicentre de floristes i llibreters. Trobaràs llocs amb les últimes novetats editorials; a més de nombrosos autors consagrats signant exemplars.

Quan: dissabte, 23 d’ abril

Sant Jordi Musical 2022

L’antiga fàbrica Estrella Damm acull dos dies de música en directe, gastronomia, llibres i roses. Entrada gratuïta!

On: antiga fàbrica Estrella Damm

Quan: 23 i 24 d’ abril

Audició de sardanes

La plaça de Sant Jaume acull el 71a Audició de Sardanes de la Colla Sardanista Sant Jordi a càrrec de la Cobla La Principal de la Bisbal.

On: Plaça Sant Jaume

Quan: dissabte, 23 d’ abril

Jornada de portes obertes

Alguns edificis i llocs d’ interès de Barcelona, realitzen jornades de portes obertes amb activitats gratuïtes per a tots els públics:

  • L’ Ajuntament de Barcelona: un recorregut animat per intèrprets que recreen personatges de la història de Catalunya. A més, es venen roses solidàries. L’import recaptat es destinarà a entitats que treballen a favor dels drets dels nens i nenes.
  • L’Ateneu Barcelonès també obre les seves portes per a realitzar una visita. Seguint la tradició d’altres anys, es llegirà en veu alta textos d’obres destacades de la literatura catalana actual.
  • Recinte Modernista de Sant Pau: activitats per a tots els gustos. Des d’una projecció fotogràfica de la història de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau fins a un joc per descobrir les referències de la llegenda de Sant Jordi que hi ha amagades a l’antic Hospital.

 

Si estàs a Barcelona per a Sant Jordi, gaudeix l’ambient en els diferents barris i els principals carrers de la ciutat. Aerobús et porta en tan sols 35 minuts a la superilla literària.

Viu la Diada Sant Jordi!