Refugi 307. Història de supervivència

Les edificacions parlen de la història de les ciutats. . Evoquen temps passats: millors, però també pitjors. I aquests últims convé tenir-los presents per evitar que es tornin a repetir. La guerra civil espanyola n´és un exemple.

El refugi 307 és testimoni d’aquest esdeveniment cruent. Per a protegir-se dels bombardejos aeris franquistes els veïns del barri barceloní del Poble Sec van excavar una estructura de 400 túnels aprofitant el relleu de la muntanya de Montjuïc.

Si voleu visitar aquesta construcció situada al carrer Nou de la Rambla 175 trigareu quinze minuts des de la parada de Plaça Espanya de l’Aerobús. . Allà podeu agafar la línia 3 de metro i en dues parades arribareu fins a l´estació de Paral·lel. En sortir al carrer camineu deu minuts i trobareu el vostre destí.

Durant el conflicte bèl·lic la població civil va construir al voltant de 1.300 refugis. El nº 307 n´és un dels més grans i té capacitat per albergar a 2.000 persones. Els veïns, a través de la Junta de Defensa Passiva, van perforar la muntanya, van crear un extens entramat de túnels i van fer la instal·lació elèctrica. Son 200 metres de galeries amb una alçada de 2,10 metres i una amplada aproximada de 1,5 metres.

El refugi comptava amb diferents estances:

  • Lavabos.
  • Cuina
  • Una font
  • Zona d’infermeria per atendre els ferits
  • Sala d’esbarjo per a la canalla.

Endinsar-se en aquest espai històric és aturar-se en el temps i pensar en els milers de cors que van esquivar la mort sota la muntanya. . Les parets són testimonis dels anys de la guerra Es conserven cartells amb normes explícites de convivència: es prohibia fomentar el pessimisme, parlar de política i de religió. Aquesta visita és un record de la resiliència i la fortalesa de l´ésser humà. .

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) s’encarrega de la gestió del refugi i organitza les visites guiades. Recomanem reservar perquè l’aforament és limitat.

Per conèixer els llocs més emblemàtics de Barcelona podeu comptar amb l’ Aerobús. Des de l’Aeroport Josep Tarradellas- El Prat arribareu al centre de la ciutat de manera ràpida i còmoda