Avui se celebra el dia de la Mona a Catalunya, el dolç per excel·lència per Setmana Santa per als més petits.
Actualment podem trobar mones de totes les formes i dimensions, amb xocolata com a ingredient principal; però no sempre va ser així. Saps d’on ve aquesta tradició i com eren les primeres mones?
Origen de les Mones de Pasqua
Sabem que l’origen de la paraula mona prové del terme àrab “*munna” que significa obsequi que emportar-se a la boca. Les primeres referències documentades de les mones són del segle XV, quan es feien de pa comú i amb forma circular. Encara que hi ha constància que molt abans ja eren ofertes pels moriscos als seus senyors en acabar la Quaresma, entre el dimecres de Cendra al Diumenge de Resurrecció. Moment en el qual acabava el dejuni i l’abstinència d’alguns aliments.
Amb el temps, la tradició de les mones va canviar i es va convertir en un regal dels padrins als seus fillols. Continuaven sent de pa i anaven decorades amb ous durs (símbol de la fertilitat), amb tants com anys tingués el nen. Era tradició que es regalñes cada Pasqua fins que el nen tenia els dotze anys d’edat.
De la mona tradicional a la mona moderna
En el segle XIX la tradició va canviar radicalment quan els mestres confiters van començar a canviar els ous de gallina per ous de xocolata.
Es començava a utilitzar el cacau com a ingredient principal per a elaborar les mones, i es decoraven amb figuretes. Molt diferents a les tradicionals i molt més semblants a les quals coneixem avui dia, de diferents formes, colors, dimensions i temàtiques. Tal va ser la fama d’aquelles noves mones de xocolata, que en 1904 es va celebrar la primera exposició de mones al parc de la Ciutadella de Barcelona.
Grans xocolaters: mestres de la mona de xocolata
És per tots coneguts la pastisseria Escribà, com a grans mestres xocolaters especialistes en mones. Escribà és un autèntic artista de les mones de xocolata que ha aparegut en televisió i ha convertit les seves creacions en tot un reclam cultural i gastronòmic de Barcelona. A més, és fill d’Antoni Escribà, qui en 1950 es va convertir en uns dels majors transgressors del món de la xocolata.
Un altre dels grans és Albert Balcells, qui en 1984 va realitzar una mona en forma de l’estàtua de la Llibertat de Nova York per a il·lustrar la portada de la revista National Geographic.
Avui dia, un dels més representatius és Enric Rovira, qui realitza impressionants rèpliques de l’arquitectura de Gaudí.
Sense cap dubte, les mones de pasqua de xocolata s’han convertit en una dolça tradició de Setmana Santa a Catalunya, per això, des del blog d’Aerobús us animem que vingueu a Barcelona a gaudir d’aquest gran esdeveniment gastronòmic.
Viatja amb la comoditat de l’avió, que nosaltres ens encarreguem de portar-te al centre de la ciutat en tan sols 35 minuts. Igual que a la volta, perquè no et preocupis d’arribar tard, tan sols de gaudir del teu viatge. Compra els teus tiquets d’Aerobús i gaudeix de la dolça Setmana Santa a Catalunya amb les nostres delicioses mones de xocolata.